zondag 26 juni 2011

Gebruik je hersenen

Je ziet hier en daar nog wel internetreclame met de vraag 'gebruik je de linker of rechterhelft van je hersenen?', met links- of rechtsdraaiend dansmeisje.

Het ligt vast aan mij maar volgens mij zeer aan te bevelen om vooral beide hersenhelften te gebruiken.:-) Normaal gesproken heb je er, volgens mij, verder helemaal niets over te zeggen, dus wat moet je met die onzin?

Optische illusies zijn vooral interessant omdat je daarmee min of meer de beperktheid van perceptie kunt ontdekken. Dat geeft natuurlijk ook te denken over informatieverwerking en het denken in het algemeen, maar men moet niet overdrijven.


The Koffka Ring

Zie ook The Koffka Ring of meer in algemene zin 92 optische illusies.

Wat moet je daar nu van denken? Kennelijk is onze waarneming een beetje 'fuzzy'. Het systeem probeert van een complexe wereld nog iets te maken wat we kunnen begrijpen. Het is geen camera en de software is enigszins slordig geïmplementeerd, zullen we maar zeggen. Toch gaat het over het algemeen aardig goed.:-)

Maar lieve mensen, als zoiets 'eenvoudigs' als waarneming al zo complex is hoe zit dat dan met de rest van het denken? Zouden daar al te simpele opvattingen over 'dingen' en 'personen' niet gewoon verboden moeten worden?

Links of rechts? Een beetje onzin dus. Het zou al fijn zijn als 'sommige mensen' sowieso die hersenen 's zouden gaan gebruiken. Dat zou al een hele verbetering zijn:-)