vrijdag 25 februari 2011

Wat is een ELO?

Ik kwam op Yammer het document ELO-definiëring tegen. Het is notitie in opdracht van ELO-stuurgroep DU van 2 december 2004. Er staat op bladzijde 7:
E-learning-omgeving (ELO)
Geheel aan systemen (onderwijsapplicaties) dat het leren faciliteert.

Elektronische Leeromgeving (ELO)
Applicatie die functionaliteit biedt op het terrein van het aanbieden van content, de organisatie van leren en het communiceren over het leerproces.
In het licht van de eerste definitie gaat het bij een ELO dus om het geheel aan systemen, dus of dat nu n@tschool is, email, een externe website, het Internet... Ze maken allemaal deel uit van de ELO. Dat lijkt me een werkbare definitie.:-)

De tweede definitie is wat 'voorzichter', maar content, organisatie en communicatie zouden terug te vinden zijn in het gebruik van een ELO. Volgens mij moet je dan vooral ook kijken of dat dan ook zo gebruikt wordt. Of worden er naast de fysieke ELO nog andere ICT-middelen ingezet? Zo ja, dan is de eerste definitie een beter idee!

Kortom: onze ELO is geen ELO. Studenten noemen het een 'inleverprogramma' en dat is op zich niets mis mee. In het kader van de brede definitie van een ELO kan zoiets best passen. Maar 't is dan wel een beetje schieten met een mug op een olifant of zoiets...:-)