zaterdag 3 juli 2010

Jan is een innovatieve docent

Kennen jullie Jan? Jan is een innovatieve docent geschiedenis op de ‘blije school’. Jan heeft op het Internet het videorecorder beleidsplan gelezen en Jan heeft bedacht dat een videorecorder met TV wel ‘s een zinnige aanvulling zou kunnen zijn op zijn lessen geschiedenis. Maar de schoolleiding wil van niets weten. Nee, meneer Jan, dat gaan we niet doen. We hebben ten slotte al een diaprojector en als je nu maar snel klikt dan lijkt het sprekend op een video.

Jan besluit het er niet bij te laten zitten en schaft van zijn eigen geld een videorecorder aan met TV. De lessen worden van af die tijd regelmatig verrijkt met allerlei beeld en geluid. De leerlingen zijn tevreden en dan is Jan dat ook. Heel goed Jan.

Na een tijdje krijgen de collega’s van Jan door dat een videorecorder met TV wel een aardige aanvulling op de lessen zou kunnen zijn en voordat Jan het goed en wel weet wordt zijn videorecorder continu door de collega’s gebruikt. Het duurt niet lang of de videorecorder is in de school de normaalste zaak van de wereld.

Iedereen is blij. De leerlingen zijn blij, de docenten zijn blij. Ja, de schoolleiding is zelfs enorm blij. Jan is echter iets minder blij. Vooral omdat kennelijk niemand op het idee komt gewoon te betalen voor het gebruik van de voorzieningen, zullen we maar zeggen. Op een dag heeft Jan er genoeg van en neemt zijn videorecorder met TV mee naar huis. Het zijn tenslotte zijn eigen spullen, dus wie zal er iets van durven zeggen?

Maar de collega’s zijn boos, ze spreken er schande van, de schoolleiding is boos en nodigt Jan uit op gesprek! Jan? Wat doe je nu? Ben je wel helemaal bij je hoofd? Maar Jan krijg je niet gek. Waarom schaft de school niet zelf een videorecorder met TV aan? Nee, dat zal niet gaan. Daar is echt geen geld voor. Dat wordt te duur. Nee Jan, zo gaat dat niet. Bovendien hebben we al een diaprojector.

En zo is het gekomen dat op de blije school niemand ooit nog een videorecorder met TV in zijn lessen heeft gebruikt. En Jan? Ja, die ziet thuis en kijkt af en toe nog 's naar z'n video met TV.