zondag 29 november 2009

Het houdt nooit op

Op Helikon las ik dat de AOB ook een duit in het zakje 'het gaat slecht in het onderwijs' meent te moeten doen. Volgens Trouw vind de AOB:
Aan computers kan ook minder worden uitgegeven. Investeringen in ict zouden tot nu toe geen bewezen effect hebben op de schoolprestaties. De verwachtingen zijn volgens de bond daarom onterecht hoog.
bron
Dat is nog 's een intelligente benadering. Dat kan kennelijk allemaal maar. Men roept maar wat. Wat kan het schelen? Beetje de weg kwijt misschien?

Het meest irritante van de bobo's is dat ze kennelijk geen idee meer hebben wat er in het onderwijs nu eigenlijk 'echt' speelt. Dat die AOB, die VO-raad, die feestganger Plasterk (zou die nog 's ooit iets gaan doen?) en alle 'zijlijners' allemaal zo precies weten wat er zou moeten gebeuren (net als bij voetbal zullen we maar zeggen). De resultaten van die hersenspinsels worden ingegeven door de veronderstelde maatschappelijke wenselijkheid en tijdgeest. Men kletst gewoon maar wat en hoopt dat dat dan is wat de mensen graag willen horen.

Het gaat dus niet om te onderzoeken hoe het nu werkelijk zit, wat nu precies de problemen zijn die moeten worden aangepakt, wat er nu wel en niet werkt. Wel nee het is ongefundeerde prietpraat met gegeven uitkomst. De data, de informatie, de logica staan in het teken van de gewenste uitkomst. Het heeft met de werkelijkheid niets van doen.

Het is vooral een gebrek aan ruggegraat: het onvermogen of de onwil de problemen echt de benoemen en daar dan conclusies aan te verbinden. Die hebben namelijk iets te maken met geld en arbeidsomstandigheden. Als je docenten al wilt uitmelken, afknijpen en laat werken in armoedige omstandigheden zou het dan niet 'aardig' zijn om op z'n minst te doen 'alsof' dat enorm gewaardeerd wordt in plaats van continu te roepen dat ze niet deugen?

Wat dat betreft gebeurt hetzelfde op de lerarenopleiding. Elke keer als het college van bestuur iets van een soort van maatregel afkondigt lijkt het management niet in staat om gewoon te zeggen 'leuk bedacht maar dat doen we niet'. Nee. Het CvB kan je natuurlijk niet tegenspreken.

Al die cosmetische ingrepen en lantaarnmaatregelen moeten gewoon worden uitgevoerd, terwijl iedereen snapt dat het 'eigenlijk' onzinnig is, nooit gaat werken en alleen maar goed oogt maar in geen geval ooit zal leiden tot enige verbetering. Integendeel!

De docenten stribbelen dan wel mee en proberen, waar mogelijk, de kwalijke gevolgen van de genomen maatregelen zoveel mogelijk te beperken. Op termijn gaat dat niet lukken. Al die idiote plannen leiden tot kwaliteitsverlaging en meer uitval van studenten en docenten. Maar kennelijk kan niemand dat iets schelen. We hebben toch ons best gedaan?

Het moet eigenlijk gewoon eens ophouden met neuzelen. Al die bobo's hebben de veronderstelde problemen zelf veroorzaakt. Volgens mij ligt het niet aan de docenten, dus hou er dan 's gewoon mee op en ga wat nuttigs doen. Ga bijvoorbeeld gewoon zelf 's les geven. Dan weet je de volgende keer misschien waar je 't over hebt. Bobo's, dombo's en badmutsen!